Fan-coil

Filter fejléc
fan-coil - Mosható betétes polipropilén szűrő - krill.hu

Mosható betétes polipropilén szűrő

A fan-coil egy légkezelő egység neve, amely hűteni, és fűteni is tud. Természetesen a fan-coil szűrni is tud, légszűrőkön hajtja át a levegőt. Néhány ismertebb márka, akik gyártanak kész fan-coil gépeket: Gea, Midea, Airwell, Daikin. Ezek általában kisebb teljesítményűek, azaz nagyságrendileg 5000m3/h szállított légmennyiséget tudnak. Összehasonlításképpen, egy 100 négyzetméteres családi ház, 3 méteres belmagassággal 300 köbméter térfogatú levegővel rendelkezik. Az ötezer köbméter tehát már irodákba, kisebb műhelyekbe is megfelelő lehet. A nagyteljesítményű AHU fan-coil berendezések például 160.000m3/h légmennyiséget cserélnek ki, amely gyártósorok, üzemek, plázák, bevásárlóközpontok tipikus fan-coil gépe.

Maradva a kisebb teljesítményűeknél, ezekre azért van szükség, mert egy-egy épületen belül nem mindenhol volt ugyanakkora hőmérsékletre szükség, viszont a már meglévő szellőztető rendszerekre rá lehetett könnyedén kötni a fan-coil gépeket. Csatornázható verziójú fan-coilok is vannak, amelyek néhány helyiséget is képesek légkezelni külön-külön, mint az autókban a két oldalra különböző hőmérsékletet előállító kis helyi klímagép, amely hasonló elven működik.

A hűtő-fűtő gépek hővisszanyerősek. Hűtőgépekhez hasonlóan egy kompresszoros rendszer működik a háttérben, annyi különbséggel, hogy itt a hőleadást és hőfelvételt a kültéri és a beltéri egység egyaránt tudja.
A legújabb technológiájú fan-coil berendezések már képesek nagyobb légellenállású szűrőkön is áthajtani a levegőt, akár már HEPA-szűrőkön is (ide link mehet HEPÁkról). Az ilyen drágább, újabb ventillátorokkal szerelt gépek azonban ma még nem jellemzőek, leginkább durvaszűrőkkel történik a légszűrés (ide is mehet link a filterekhez). A házi klímaberendezésekbe, vagy ha hűtésre és fűtésre is használható, akkor házi fan-coil gépekbe mosható betétes polipropilén szűrőt is tesznek.

fan-coil - Saját ötletünk a gyors és könnyű szűrőcsere - krill.hufan-coil - Saját ötletünk a gyors és könnyű szűrőcsere - krill.hu
Saját ötletünk a gyors és könnyű szűrőcserére

Praktikussági szempont a könnyen tisztíthatóság és cserélhetőség a háztartásokba szánt klímaberendezések esetében.
Munkatársaink ötlete alapján elterjedt módszer a fan-coil klímákba szükséges szűrőtípus egyedisége: a varrott szűrőt nem teljesen varrjuk rá a merevítő drótkeretbe, hanem csőszerűen, ezáltal a drótot újra fel lehet használni, és olcsóbb is a csere. Gyors és precíz varrógépeinknek köszönhetően bármilyen méretű belevaló szűrőt képesek vagyunk legyártani.

Az egyes márkák eltérő méretű csereszűrőket igényelnek, ezért sokféle méretű, és minőségű légszűrőre van szükség. Általában egy hozzánk beküldött fényképpel tudjuk azonosítani a kívánt minőséget, de természetesen minden másfajta szűrőre van lehetőség a Krill Zrt.-nél.

fan-coil - Úgynevezett tálcás kivitelű, fan coilba való szűrőtípus - krill.hu

Úgynevezett tálcás kivitelű, fan coilba való szűrőtípus

fan-coil - Dróthálós merevítésű síkszűrőlap a Krilltől - krill.hu

Dróthálós merevítésű síkszűrőlap a Krilltől

Sokszor érdemes a légellenállást megnézni a fan-coil gépek műszaki leírásaiban, mert ehhez mérten kell a szűrőtípust megválasztani, és a közhiedelemmel ellentétben, nem csak a kiszűrendő részecskék fajtája számít. Például a legapróbb pollenek kiszűrését már úgynevezett finomabb típusú szűrővel kell megoldani, de figyelni kell a berendezésben lévő ventillátor maximális elviselhető légellenállására is. Ha ez elmarad, könnyen tönkretehetjük a fan coilunkat. A Krill Zrt. jártas az ilyesfajta problémák kezelésében. A fan-coil gyártók gyakran tőlünk szerzik be a gépeikbe szánt szűrők alaptípusait.

fan-coil - Konyhai elszívókba való alumíniumlemezes expandált szűrőtípus - krill.hu

Konyhai elszívókba való alumíniumlemezes expandált szűrőtípus