Steril szűrő

Steril szűrő fejléc

A steril szűrő, vagy tisztatérszűrő a légszűrőkön belül a legspeciálisabb csoportot képviseli. Ezekre akkor van szükség, amikor a létrehozandó légtérnek a lehető legtisztábbnak kell lennie. Ilyen helyiségek lehetnek egyes laboratóriumok, kórházak, speciális gyártósorok, mikroelektronikai berendezések, gyógyszeripari helyiségek, precíziós technológiát használó robotok. Korábbi szabványok szerint az F9-esnél nagyobb besorolású légszűrők esnek ide. Ez mit is jelent? A steril szűrő osztályainak megnevezése a hozzájuk tartozó leválasztási fokokkal:

EPA10hatékonyság 0,3µm-ig 85%
EPA11hatékonyság 0,3µm-ig 95%
HEPA12hatékonyság 0,3µm-ig 95,5%
HEPA13hatékonyság 0,3µm-ig 95,95%
HEPA14hatékonyság 0,3µm-ig 95,995%
ULPA15hatékonyság 0,12µm-ig 99,9995%
ULPA16hatékonyság 0,12µm-ig 99,99995%
ULPA17hatékonyság 0,12µm-ig 99,999995%

EPA: efficient particulate airfilter
HEPA: high efficiency particular airfilter
ULPA: ultra low penetration airfilter

Az összes steril szűrő jellemzője, hogy igen kis részecskéket is képes megszűrni, amelyek már a nagyobb molekulák nagyságrendjébe esnek. Tárolásuk, szállításuk körülményes, és odafigyelést igényel. Ugyanígy a cseréjük, megsemmisítésük is. Ebben a levegőszűrő osztályban minden egyes steril szűrő egyedi minősítést és csomagolást kap a rajta szereplő paraméterekkel.

Steril szűrő - krill.hu

Egyedi paraméterek és specifikációk a steril szűrő csomagolásán

További speciális jellemzőjük a méretük. Ebben a szűrőosztályban nagyon ritka az egyedi szűrőméret épp a magas gyártási, szállítási, beszerelési költségek miatt, valamint minőségbiztosítási okokból. Érdemes megemlíteni, hogy a steril szűrő paramétereinél megadják az úgynevezett hajtásmagasságot, és a tömítés fajtáját is. A tömítés fontos, mert nagyon kis részecskékről van szó. Alapvetően három fajtája lehetséges: félköríves poliuretán hab (PU-hab), vagy lapos poliuretán hab, vagy zselés. A zselés a legdrágább, mert ez a legelasztikusabb, legamorfabb, és a legjobban illeszkedő anyag a szűrő kerete és a foglalata között. A zselés illesztést öntött alumíniumkeretbe teszik. A steril szűrő védelme szerint van egyoldalt, kétoldalt hálós, vagy védőháló nélküli.

Steril szűrő - védóháló nélküli - krill.hu

Egy védőháló nélküli steril szűrő

A szűrő kerete leginkább MDF-ből, műanyagból, alumíniumból, vagy horganyzott vaslemezből van.
A korábban említett hajtásmagasság azt jelenti, hogy a keretméret vastagsága nem egyenlő a bennelévő szűrőanyag szélességével. A szűrőanyag eleve sűrűn van behajtogatva a keretbe. 150-160 mm-nél nagyobb hajtásmagasság már érdemben nem növeli a steril szűrő hatékonyságát. A keret szélessége azonban lehet ennél jóval nagyobb is a megfelelő illeszkedés szükségessége miatt.

Steril szűrő - krill.hu

A hajtásmagasság nem egyezik meg a keret szélességével

A sűrűn egymásba hajtogatott zsebeket merevíteni is kell, ez a gyártási technológiától függ. Ma már a ragasztott merevítésű kivitel a jellemző.

Steril szűrő - krill.hu

Ragasztott távtartó merevítések a szűrőanyagban

Vállalkozásunk a világ legjobb steril szűrő gyártóival van forgalmazói kapcsolatban. Az ipari rendelt mennyiségek miatt cégünk igen kedvező árakat tudott kialkudni a külföldi gyártóknál. Vezető hazai szakértelemmel párosulva komplett speciális tisztaterek megvalósítását tudja a Krill Zrt. vállalni a tervezéstől egészen a kivitelezésig. Egy rosszul átgondolt tervezés, ahol van a rendszerben steril szűrő, komoly utólagos költséget tud jelenteni.