Filter

Filter fejléc

A filter angol szó magyarul szűrőt jelent. Most ezek egy szeletét, a légszűrőket nézzük meg közelebbről. A levegő filter minőségi csoportosítását a nemzetközi ISO 16890-es szabvány szerint végezzük. Szervezetünk a tíz mikrométer alatti szemcséket nem képes kiszűrni, márpedig sajnos elég nagy koncentrációban van jelen ilyen jellegű por is a levegőben. Ha mást nem, bármilyen hivatalban, autóban biztosan valami módon kezelt levegőt lélegzünk be. De még a porszívó is szűrt levegőt enged ki magából.
A filter elsődleges funkciója tehát a levegő megszűrése. A korábbi minősítési osztályozás az alábbiak szerint történt:

Itt az egyes osztályok nevei ma már nem hivatalos elnevezések.
G2Nagyméretű virágporok, textilszálak kiszűrésére jó.
G3Kiszűri a nagyobb virágporokat, részben kiszűri a füstöt, feketítő port.
G4Nagyobb virágport kiszűri, részben megszűri a füst alkotóelemeit.
M5Virágport, és a 0,005 mm-nél nagyobb porokat megszűri.
M6Virágport, utcai port, füstöt leválasztja, és részben a baktériumokat.
F7Szén- és olajfüstöt kiszűri, részben a dohányfüstöt és baktériumokat is.
F8Baktériumokat is kiszűri, szén, olaj égetett származékait is.
F9Baktériumokat, radioaktív porokat leszűri, alkalmas tiszta terek létrehozására.

Nagyságrendileg így lehetne definiálni:
G2, G3, G4 <- durvaszűrők M5, M6 <- közepes szűrők F7, F8, F9 <- finomszűrők E10, E11, H12, H13, H14, U15, U16, U17 <- tisztatér-szűrők (sterilszűrők):

Az első táblázatból kimaradtak az F9 feletti finomságú osztályok, mivel ezek már speciális igényeket támasztanak a levegő szűrőkkel szemben. Ezekre az alábbi cikkekben térünk ki: sterilszűrők és HEPA-szűrők. A filter készülhet számtalan alapanyagból, a kiszűrendő részecskékhez igazodva. Szobahőmérsékletű, de legalábbis 60 Celsius foknál nem melegebb levegő megszűrésére a poliészter, polipropilén, szénszál, mosható polipropilén a leggyakrabban alkalmazott fajta.

Zsákos kivitelű, poliészter alapanyagú szűrő - filter - krill.hu

Zsákos kivitelű, poliészter alapanyagú szűrőnk, amely nagy mennyiségű port képes tárolni.

Melegebb levegőre alumínium, üvegszál, rozsdamentes acél, és egyéb speciális műanyagkeverékek szolgálhatnak szűrésre. Ha fluidumokat, azaz folyékony összetevőket kell kiválasztani a levegőből, akkor alumínium a javasolt, esetleg festékekre üvegszál alapanyagú. Otthoni konyhai elszívókba olyan filter kell, amelyik képes a zsírcseppeket megszűrni. Ilyen az alumíniumból készült, aluexpandált zsírfogó szűrő.

Alumínium expandált lemezes zsirfogó szűrő - filter - krill.hu

Alumínium expandált lemezes zsírfogó szűrőnk, ideális konyhai elszívókba.

Az autónkba főként poliészter alapanyagú filter kerül. A porszívóba a technológiától függően kellhet bármelyik típus, jellemzően cserélhetőek is. Festékek, és egyéb cseppfolyós vegyszerek kiszűrésére, a nagy felületű üvegszálas filter a legmegfelelőbb választás.

Üvegszálas alapanyagú szűrő - filter - krill.hu

Üvegszálas alapanyagú szűrőink hőállóak és a nagy felület révén festékek, különféle vegyszerek megkötésére alkalmas.

A filter mérete sokszor szabványos, azonban előfordulhat bármilyen méretű, szó szerint, ugyanis nincs egységes szabvány a méretekre vonatkozólag. Általában gyártóktól függ, milyen méretű filter kell az adott klíma, vagy légkezelő berendezésbe.

A Krill Zrt. egyedi megoldásokra szakosodott, gyártósoraink révén bármilyen méretű és alapanyagú szűrővel tudunk dolgozni a kívánalmaknak megfelelően. Ilyenek például a zsákos szűrők, fan-coil szűrők, kompakt szűrők, síkszűrők, Z-szűrők, vagy akár méretre vágott szűrőlapok is. Nagy raktárkészletünk van az egyes légkezelőkbe való termékekből is. Továbbá Magyarországon vezető cég vagyunk a légszűrő és légcsatorna tanácsadásában és egyedi kivitelezésében is. Érdemes elolvasni további cikkeinket a honlapon és a blogban, ha további ismeretekre lenne szükség a helyes szűrő beszerzéséhez vásárlás előtt.

saját gyártású kompaktszűrő - filter - krill.hu

Egy saját gyártású kompaktszűrő, amely a nagy légellenállású alapanyagok tipikus felületnövelt szűrőfajtája.