Levegőszűrő

Levegőszűrő fejléc

A levegőszűrő a levegőből, és egyéb gázokból szilárd, esetenként folyékony halmazállapotú összetevőket választ le. Nagyon fontos, hogy a levegőszűrő kivitele milyen. A légszűrőket általában síknak képzeljük, holott ez csak egy szűk szegmense a levegőszűrő fajtáinak. Ha nagyobb teljesítményű a légkezelő, vagy a klímaberendezésünk, akkor bizony a keresztmetszetre eső szűrő felületét növelni kell. A sík levegőszűrő a legegyszerűbb fajtájú, egyszerűen az áramlás irányára merőlegesen egy szűrőanyagon halad át a levegő. Akár mint egy szúnyoghálón a levegő, amikor kinyitjuk az ablakot. Itt adott a keresztmetszet. Ennél kicsit bonyolultabb, amikor a szűrőanyag már nem síkban, hanem hullámosan helyezkedik el, úgynevezett Z-alakokban, ezért ezeket neve Z levegőszűrő. Ha pedig a szűrőanyag hajtása még nagyobb felületet ér el, akkor zsákos, vagy táskás levegőszűrő a nevük.

Levegőszűrő - krill.hu

A levegőszűrő két oldala között nyomáskülönbség van, amit jellemzően egy ventillátor, vagy valamilyen légáramlást gerjesztő eszköz van, akár egy porszívó ventillátora. Adott nyomáskülönbség esetén például így néz ki a szűrőfelület növekedésével az átáramló légmennyiség óránként.

felület (m2)átáramló légmennyiség óránként (m3/h)
2,7270
4,2420
5,7570
8,8880
11,91200
181800
23,82380

Látható, hogy egyenes arányosság áll fenn, ezért, ha szeretnénk minél több levegőt megszűrni, akkor célszerű lehet a szűrőfelület növelése. A keresztmetszet általában nem változtatható, ahogyan például a vízvezetékek átmérője sem változtatható időben.

A sík levegőszűrő előnyös ott, ahol látható mérettartományú porokat, szemcséket kell leválasztani a levegőből. Esetenként textildarabkákat, állati szőröket, ugyanakkor nincs szükség nagy légmennyiség cseréjére a keresztmetszethez képest. Ilyen egy lakás klímaberendezése akár. Fontos a levegőszűrő megléte, mert különben a hőcserélő felületek eltömődhetnek, és ez balesetveszélyes is lehet! Szikra keletkezhet, és bizony a porok többsége éghető, hiszen az otthoni por éghető anyagokból származik (ruhák, szőnyegek alapanyagai mind éghetőek).

Otthoni megoldásokra cégünk kínál lehetőséget, mivel ezekbe a klímaberendezésekbe szabványos méretű levegőszűrő kell. A legtöbb esetben a klímaberendezések típusáról készült kép elegendő a szűrő pontos beazonosításához.

Festőműhelyekhez is tudunk azonnali megoldással szolgálni. Ide nem elegendő egy egyszerű levegőszűrő, mert a festőfülkébe bejövő levegőnek tisztának kell lennie, nem lehet szálkiporlás sem, ezért a befújó oldalra olyan szűrőanyag kell, amely a levegőszűrő saját szálait plusz extra műszálakkal merevíti meg. A kifújó oldalon viszont a festékcseppektől lehetőleg minél később tömődjön el a szűrő, ezért ide egy laza szerkezetű, üvegszálakból álló, nagy felületet biztosító levegőszűrő kell. Komplett kivitelezést, és tervezést is vállal cégünk.

Levegőszűrő - megerősített szálú - krill.huLevegőszűrő - üvegszálas szűrő - krill.hu
Festőfülkébe beáramló levegő szűrésére alkalmas megerősített szálú levegőszűrő, valamint a kiáramlásnál használatos, laza szerkezetű, nagy szálfelülettel rendelkező üvegszálas szűrő.

Éttermekben a keletkező zsírokat alumíniumszűrőkkel szűrik ki. Az alumínium pár száz Celsius fokos hőmérsékletet elbír, szemben a szűrőanyagokat alkotó műanyagok többségével, amelyek alacsonyabb hőmérsékleten megolvadnak. A szállított légmennyiség, illetve a szűrők gondos tervezése, esetleges cseréje elkerülhetetlen az üzembiztos, és biztonságos működés szempontjából minden konyhán. Ezen nem egyszerű rendszerek tervezése és kivitelezése a KRILL Zrt. egyik fő profilja.

Levegőszűrő - expandált zsírfogó szűrő - krill.hu

Egy saját gyártmányú alumínium lemezes expandált zsírfogó szűrő.