Szűrőbetét

Szűrőbetét fejléc

A szűrőbetét a szűrőknek csak maga a szűrőanyag része. A következőkben a levegő szűrőbetét ismérveit nézzük meg. A légszűrők, de jellemzően minden szűrőféleség a befoglaló keret, és a hozzátartozó szűrőbetét összessége. Valamiféle merevítés, vagy keret mindenképpen kell, amihez illeszkedik a szűrőanyag.
A lakossági légszűrőknél többnyire műanyag keretbe szokták foglalni a kívánt méretre vágott szűrőanyagot. Mivel általában kisteljesítményűek a lakossági használatra szánt háztartási gépek, így a műanyag keret tökéletesen elegendő szokott lenni. Cégünk mindenféle szűrőanyagot precízen tud méretre vágni, így akármilyen méretű, és többféle vastagságú szűrőbetét kérhető a Krill Zrt.-től.

Az ipari légszűrőknél már nem ennyire egyértelmű a helyzet. A nagyobb teljesítményű ventillátoroknak köszönhetően stabilabb, merevebb kivitelű szűrőket kell használni. A légszűrők kivitele, illetve az adott szűrőbetét minősége adja meg, milyen kivitelű levegő szűrő lesz az ideális választás. Többnyire az alábbi kivitelű légszűrőkkel találkozhatunk: síkszűrők, Z-szűrők, zsákos szűrők, panelszűrők, kompakt szűrők, és a speciálisabb sterilszűrők. A keret anyaga lehet alumínium, horganyzott vaslemez, műanyag, és papír főként. A befoglaló keretbe a zsákos kivitelű szűrőknél nincs mód csak a szűrőbetét cseréjére. A zsákokat muszáj rögzíteni megfelelően a kerethez, mivel felületnövelt szűrőkről van szó, és nagyobb légellenállásra tervezték.

szűrőbetét - krill.hu

A felületnövelt zsákos szűrőknél szükséges merevítés a nagy légáramlás miatt

A síkszűrőknél, és a Z-szűrőknél azonban van lehetőség rá. Ezen légszűrők felülete a legkisebb a keresztmetszet arányában, tehát ezeknél belefér, hogy nincsenek erőteljesen rögzítve, ezáltal cserélhetőek.

szűrőbetét - krill.hu

Ábra a különböző kialakítású szűrőfelületekről

A síkszűrő szűrőbetét igazából maga a szűrőlap, semmi egyéb. Itt a szűrőanyag is szimmetrikus, azaz nincs különbség, melyik oldalára érkezhet a levegő. Szűrőlap minősége döntően kisellenállású durvaszűrő, G4, nagyritkán M5 minőség.

szűrőbetét - síkszűrőbetét - krill.hu

Szimmetrikus anyagú síkszűrőbetét

A Z-szűrőknél már van keret, és merevítés is, és abban az esetben cserélhető a szűrőbetét, ha úgynevezett öntartó betétes Z-szűrőről van szó. Ez speciális gyártástechnológiával készül, a szűrő a saját „hullámait” önmaga tartja.

szűrőbetét - öntartó betétes z-szűrő - krill.hu

Öntartó betétes Z-szűrő

Ha nem öntartó betétes a Z-szűrő, akkor általában dróthálóval merevítik.

szűrőbetét - dróthálóval merevített z-szűrő - krill.hu

Dróthálóval merevített Z-szűrő. Jól látszik, ahogy a drótháló rásimul a szűrőanyagra

A szűrőanyag minősége döntően befolyásolja a merevítést. Itt érdemes megjegyezni, hogy a műanyag habos, egyben gyártott szűrőbetét is a cserélhetők közé tartozik sok esetben. Azért is kell a merevítés, mert a nagyobb légellenállású, azaz a finomabb szűrőanyagok egyszerűen kifújódnának a keretből, ha nem lennének rögzítve. Az iparban több méter per másodpercenkénti sebességgel áramlik a levegő, ezért mindenképpen szükség van merevítésre. A panelszűrők között már nincsen öntartó betétes szűrőanyag, itt a sűrűbb hajtás miatt már egészen nagy légáramlást is elbír a szűrő az extrém módon megnövelt felületnek köszönhetően, ugyanakkor ragasztott távtartókkal van rögzítve a kerethez a szűrőbetét.

szűrőbetét - z-szűrő és panelszűrő - krill.hu

Felül Z-szűrő, alul panelszűrő látható. A panelszűrő három ragasztott távtartója látszik szépen

A keretek alapanyaga is gyakran változatos, a felmerülő problémáknak megfelelően. A Krill Zrt. számos, a fent említett kerettípusokon kívül is tud gyártani egyedileg. Szűrőbetétből elérhető többféle vastagságú, akár egy minőségi osztályon belül is (például G4-esből 20 és 25 milliméteres vastagságú is).