Klíma szűrő

Klíma szűrő fejléc

A ma használatos klímaberendezésekbe többféle klíma szűrő kellhet. Az ipari gépekbe szinte bármilyen légszűrő kerülhet, ez az adott kívánalmaknak megfelelően kerül kiválasztásra. Otthoni klímákba jellemzően a szálló por lerakódásának megakadályozása a fő cél, emiatt ezekbe általában egy úgynevezett durva minőségű klíma szűrő elegendő. Ez azt jelenti, hogy a szűrő fő funkciója a klíma légcserélőjének védelme az esetleges porlerakódásoktól, amelyek eltömítik a berendezést. Fontos ez azért is, mert klíma szűrő hiányában a légcserélőkre lerakódó porok könnyedén tüzet okozhatnak.

Klíma szűrő - Saját gyártmányú bepattintós szűrőház. A szűrő kerete stabilan rögzül a házhoz - krill.hu

Saját gyártmányú bepattintós szűrőház. A szűrő kerete stabilan rögzül a házhoz

Természetesen más egyéb funkciókat is betölthet egy otthoni klíma szűrő is, de általában csak a porlerakódástól véd. Ezek mosható szűrők, műanyag kivitelűek, azonban a különböző gyártók különböző méretű klíma szűrőket igényelhetnek. A rendszeres karbantartásuk nagyon fontos saját egészségünk védelmében. Téliesítés előtt és után érdemes a klímákat kitisztítani (amennyiben fűtésre nem tudjuk használni télen). Legtöbb esetben elegendő az előlapot felnyitni, és a hűtőrácsokat letörölni, gombaölővel kezelni, a rácsos, átlátszó klíma szűrő lapjait pedig kimosni vízzel. Sok otthoni klímába nem csak ez a fajta mosható szűrő kerül, hanem egyéb funkciókat is ellátni képes szűrőanyag. Van például úgynevezett aktív szenes szűrő is, amely a szagok és a dohányfüst egy részét képes megkötni. Ezeket viszont már cserélni szükséges időközönként. Ugyanígy lehet pollenszűrő is a gépben, valamint plazmaszűrő. A plazmaszűrő elektromos töltést ad a kiszűrendő részecskéknek, parányi baktériumoknak, és elektromos tér segítségével leválasztja a levegőből ezeket. A sokféle klíma szűrő között érdemes még megemlíteni a manapság népszerű biofiltereket, amelyek felülete antibakteriális anyagokkal van kezelve, ezáltal fertőtleníteni képesek.

Cégünk, a Krill Zrt. elsősorban ipari klíma szűrő megoldásokkal foglalkozik, de egyedi lakossági kéréseket is szívesen vállalunk. A piacon kapható, és korábban beszerezhető méretű légkezelő berendezésekbe is gyártunk szűrőket. Ezek mérete nagyon eltérő lehet a meglévő légtechnikai rendszerek paramétereinek megfelelően. Az iparban más szempontok érvényesek, mint a lakossági megoldásoknál. Ilyen például a klíma szűrő cserélhetősége. A légszűrőket a szűrőházból kiszedni, és kicserélni ugyanis nagy mennyiségnél körülményes lehet. Cégünk szűrőházakat is gyárt többféle kivitelben. A két legjellemzőbb típus az úgynevezett bepattintós szűrőház, és az oldalsó betolású szűrőház. A bepattintós szűrőháznál a szűrő rögzítése, cseréje időigényesebb, kissé körülményesebb, ugyanakkor biztosabb rögzítést, tömítést biztosít, bár ez a szűrő minőségétől, a légcsatorna kivitelezésétől is függ.

A betolós szűrőházba csak oldalról ki kell húzni az elhasználódott levegőszűrőt, és betolni a helyére a tisztát. Ez nagy mennyiségeknél lényegesen gyorsabb művelet. Ezekhez sokszor műanyag keretet igényelnek vevőink, amelyekhez szintén minden méretben tud a cégünk szűrőt gyártani. Az ipari klíma szűrő tehát komplexebb megoldást kíván, de az eddigi tapasztalataink alapján egy jól megválasztott szűrőház+légszűrő kombinációval a legtöbb eset megoldható. A nagy mennyiségű raktárkészletünk, valamint a saját gyártósorunk révén az ipari megrendelőinket rövid határidőkkel tudjuk kiszolgálni, de legtöbb esetben aznapi átvételre is van lehetőség.