Légszűrő

légszűrő fejléc

Általában a légszűrő mivoltáról nem közismert, mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Tulajdonképpen mindenki használ napi rendszerességgel olyan eszközt, amiben van légszűrő, hiszen pédául az autónkban, porszívónkban, klímaberendezéseinkben, és a legtöbb zárt, légkezelt térben beszívunk bizonyos fajtájú, minőségű szűrőkön átáramoltatott levegőt. Az összes bevásárlóközpont, pláza, benzinkút shopja biztosan rendelkezik aktív légáramlást biztosító berendezéssel, amelyben van legalább egyféle légszűrő.

Légszűrő - általunk gyártott mosható betétes, kétoldalt dróthálóval erősített, fémkeretes légszűrő - krill.hu

Ez egy általunk gyártott mosható betétes, kétoldalt dróthálóval erősített, fémkeretes légszűrő. Ez egy durvaszűrő, amely a 100 mikrométeres porok megszűrésére ideális (100 mikrométer az 0,1 mm, amely a hajszálak vastagsága). Lakásokban klímaberendezéseknél használatos típus.

Sőt, az emberi orr a legfontosabb légszűrő, mivel nélküle záros határidőn belül eltömődne a tüdőnk. A emberi szervezet elég hatékony szűrő, de a 10 mikrométernél kisebb szemcséket sajnos nem képes megszűrni. Ez a 10 mikrométer a miliméter század része. Ennél egy nagyságrenddel kisebb részecskék, az egy mikrométer vagy az alattiak pedig már a véráramba is képesek bekerülni a hörgőkön keresztül!
2016 előtt a légszűrő szabványosítása egy arra alkalmas tesztporral történt. Mivel azonban ez 1987-es szabvány volt, időszerű volt pontosított szabványt létrehozni, amely 2016 óta van érvényben. Ez az ISO16890-es. Ebben azt vizsgálják, hogy az egyes részecskeméretekből mekkora mennyiséget tud leválasztani az adott légszűrő a levegőből. Itt fontos megjegyezni, hogy a szűrők a légáramlás következtében elektrosztatikusan feltöltődnek, a szemcsék súrlódnak, dörzsölődnek egymással és a szűrőanyaggal. Ezt izopropil-alkohol gázzal oldják meg: a szűrőt belehelyezik 24 órára ilyen gázba, majd újra megmérik a szűrőképességét. Az előtte-utána mérés átlaga adja a légszűrő minőségét.

Ma már alapvetően szemcsemérettartományt vizsgálnak a leválasztás mértéke alapján. Például a légszűrő egyik legnagyobb, és lényegében legtöbbet használt kategóriája az úgynevezett durvaszűrő (coarse airfilter). Itt a legnagyobb vizsgált szemcséjű, a 10 mikrométeres por kevesebb, mint ötven százalékát képes leválasztani a levegőből. Mondhatnánk, hogy ez alig szűr valamit, de valójában már egy durvaszűrő is képes leválasztani a levegőből a látható porok, repülő ’porcicák’, szövetszálak, hajszálak szinte teljes egészét!

A durvaszűrőknél hatékonyabb az úgynevezett közepes légszűrő, majd ezt követi a finomszűrő, végül pedig a steril, vagy tisztatér-légszűrő, amely már speciális helyiségekben szükséges (műtők, laborok, stb.).

A 2016 előtti beosztást alapul véve így néznek ki a légszűrő osztályai:
G2, G3, G4 <-durvaszűrők
M5, M6<-közepes szűrők
F7, F8, F9 <-finomszűrők
E10, E11, H12, H13, H14, U15, U16, U17 <-tisztatér-szűrők (sterilszűrők):

G2Nagyméretű virágporok, textilszálak kiszűrésére jó.
G3Kiszűri a nagyobb virágporokat, részben kiszűri a füstöt, feketítő port.
G4Nagyobb virágport kiszűri, részben megszűri a füst alkotóelemeit.
M5Virágport, és a 0,005 mm-nél nagyobb porokat megszűri.
M6Virágport, utcai port, füstöt leválasztja, és részben a baktériumokat.
F7Szén- és olajfüstöt kiszűri, részben a dohányfüstöt és baktériumokat is.
F8Baktériumokat is kiszűri, szén, olaj égetett származékait is.
F9Baktériumokat, radioaktív porokat leszűri, alkalmas tiszta terek létrehozására.

Szemben a korábbi eljárással, ahol csak a 0,4 µm szemcseméretre vonatkozó adatokat vizsgálták, az új eljárás a 0,3 µm-től 10 µm-ig terjedő teljes spektrumot átfogóan vizsgálja. Az új szabvány nem rendel szűrőosztályt a teljesítményhez, hanem az 1; 2,5 és 10 mikrométeres tartományra vonatkozóan adja meg a hatékonyságot.

A 2,5 mikrométeres, illetve a 10 mikorméteres részecsketartomány vizsgálatára kálium-kloridot alkalmaznak. Az 1 mikorméteres leválasztási fok méréséhez egy DEHS rövidített nevű port használnak. A portároló képességet egy másik tesztporral végzik, el, de ez nem befolyásolja a légszűrő milyenségét.
Most nézzük meg egy másik táblázatban, a korábbi típusok jelenlegi helyét a légszűrőkre vonatkozó ISO16890-es szabványban:

kategóriaG1-F91µm-es szemcse2,5µm-es szemcse10µm-es szemcse’nagy’ szemcsék
durvaszűrőG1
G2≥60%
G3≥80%
G4≥90%
középszűrőM5≥50%
M6≥50%≥65%
finomszűrőF7≥50%≥65%≥80%
F8≥65%≥80%≥90%
F9≥80%≥95%≥95%

A KRILL Zrt. által forgalmazott és gyártott légszűrők az itt említett teljes szűrési spektrumot lefedik, azaz bármilyen légszűrési probléma esetén tudunk megoldást találni a felmerülő problémákra, legyen az bármilyen speciális. Néhány általunk gyártott megoldást mutatnak a képek. Gyakori az egyedi kérés, amelynek megvalósítása a specialitásunk. Cégünk képes többféle keretalapanyaggal, és szűrőtípussal bármely méretben gyártani.