Légszűrő

légszűrő fejléc

Általában a légszűrő mivoltáról nem közismert, mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban. Tulajdonképpen mindenki használ napi rendszerességgel olyan eszközt, amiben van légszűrő, hiszen pédául az autónkban, porszívónkban, klímaberendezéseinkben, és a legtöbb zárt, légkezelt térben beszívunk bizonyos fajtájú, minőségű szűrőkön átáramoltatott levegőt. Az összes bevásárlóközpont, pláza, benzinkút shopja biztosan rendelkezik aktív légáramlást biztosító berendezéssel, amelyben van legalább egyféle légszűrő.

Légszűrő - általunk gyártott mosható betétes, kétoldalt dróthálóval erősített, fémkeretes légszűrő - krill.hu

Ez egy általunk gyártott mosható betétes, kétoldalt dróthálóval erősített, fémkeretes légszűrő. Ez egy durvaszűrő, amely a 100 mikrométeres porok megszűrésére ideális (100 mikrométer az 0,1 mm, amely a hajszálak vastagsága). Lakásokban klímaberendezéseknél használatos típus.

Sőt, az emberi orr a legfontosabb légszűrő, mivel nélküle záros határidőn belül eltömődne a tüdőnk. A emberi szervezet elég hatékony szűrő, de a 10 mikrométernél kisebb szemcséket sajnos nem képes megszűrni. Ez a 10 mikrométer a miliméter század része. Ennél egy nagyságrenddel kisebb részecskék, az egy mikrométer vagy az alattiak pedig már a véráramba is képesek bekerülni a hörgőkön keresztül!
2016 előtt a légszűrő szabványosítása egy arra alkalmas tesztporral történt. Mivel azonban ez 1987-es szabvány volt, időszerű volt pontosított szabványt létrehozni, amely 2016 óta van érvényben. Ez az ISO16890-es. Ebben azt vizsgálják, hogy az egyes részecskeméretekből mekkora mennyiséget tud leválasztani az adott légszűrő a levegőből. Itt fontos megjegyezni, hogy a szűrők a légáramlás következtében elektrosztatikusan feltöltődnek, a szemcsék súrlódnak, dörzsölődnek egymással és a szűrőanyaggal. Ezt izopropil-alkohol gázzal oldják meg: a szűrőt belehelyezik 24 órára ilyen gázba, majd újra megmérik a szűrőképességét. Az előtte-utána mérés átlaga adja a légszűrő minőségét.

Ma már alapvetően szemcsemérettartományt vizsgálnak a leválasztás mértéke alapján. Például a légszűrő egyik legnagyobb, és lényegében legtöbbet használt kategóriája az úgynevezett durvaszűrő (coarse airfilter). Itt a legnagyobb vizsgált szemcséjű, a 10 mikrométeres por kevesebb, mint ötven százalékát képes leválasztani a levegőből. Mondhatnánk, hogy ez alig szűr valamit, de valójában már egy durvaszűrő is képes leválasztani a levegőből a látható porok, repülő ’porcicák’, szövetszálak, hajszálak szinte teljes egészét!

A durvaszűrőknél hatékonyabb az úgynevezett közepes légszűrő, majd ezt követi a finomszűrő, végül pedig a steril, vagy tisztatér-légszűrő, amely már speciális helyiségekben szükséges (műtők, laborok, stb.).

A 2016 előtti beosztást alapul véve így néznek ki a légszűrő osztályai:
G2, G3, G4 <-durvaszűrők M5, M6<-közepes szűrők F7, F8, F9 <-finomszűrők E10, E11, H12, H13, H14, U15, U16, U17 <-tisztatér-szűrők (sterilszűrők): [/av_textblock] [av_table purpose='tabular' pricing_table_design='avia_pricing_default' pricing_hidden_cells='' caption='' responsive_styling='avia_responsive_table' alb_description='' id='' custom_class='custom-page-table' template_class='' av_uid='av-1lhiib' sc_version='1.0'] [av_row row_style='' av_uid='av-42m7mj'][av_cell col_style='' av_uid='av-3wmmtn']G2[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-3se3b7']Nagyméretű virágporok, textilszálak kiszűrésére jó. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-3hmq3f'][av_cell col_style='' av_uid='av-c0q4j']G3[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-392ymb']Kiszűri a nagyobb virágporokat, részben kiszűri a füstöt, feketítő port. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-30cm9f'][av_cell col_style='' av_uid='av-2uby3v']G4[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-2s35xf']Nagyobb virágport kiszűri, részben megszűri a füst alkotóelemeit. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-2mydx7'][av_cell col_style='' av_uid='av-2fyud7']M5[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-27zmuz']Virágport, és a 0,005 mm-nél nagyobb porokat megszűri. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-20zqyj'][av_cell col_style='' av_uid='av-1w7qtv']M6[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-1slwg3']Virágport, utcai port, füstöt leválasztja, és részben a baktériumokat.[/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-1itpfn'][av_cell col_style='' av_uid='av-1djb9n']F7[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-1b1t1n']Szén- és olajfüstöt kiszűri, részben a dohányfüstöt és baktériumokat is. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-113s5n'][av_cell col_style='' av_uid='av-3fher']F8[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-qcghf']Baktériumokat is kiszűri, szén, olaj égetett származékait is. [/av_cell][/av_row] [av_row row_style='' av_uid='av-mrllf'][av_cell col_style='' av_uid='av-dlqlf']F9[/av_cell][av_cell col_style='' av_uid='av-7d79f']Baktériumokat, radioaktív porokat leszűri, alkalmas tiszta terek létrehozására. [/av_cell][/av_row] [/av_table] [av_textblock size='' av-medium-font-size='' av-small-font-size='' av-mini-font-size='' font_color='' color='' id='' custom_class='' template_class='' av_uid='av-kmw9g2e7' sc_version='1.0' admin_preview_bg='']

Szemben a korábbi eljárással, ahol csak a 0,4 µm szemcseméretre vonatkozó adatokat vizsgálták, az új eljárás a 0,3 µm-től 10 µm-ig terjedő teljes spektrumot átfogóan vizsgálja. Az új szabvány nem rendel szűrőosztályt a teljesítményhez, hanem az 1; 2,5 és 10 mikrométeres tartományra vonatkozóan adja meg a hatékonyságot.

A 2,5 mikrométeres, illetve a 10 mikorméteres részecsketartomány vizsgálatára kálium-kloridot alkalmaznak. Az 1 mikorméteres leválasztási fok méréséhez egy DEHS rövidített nevű port használnak. A portároló képességet egy másik tesztporral végzik, el, de ez nem befolyásolja a légszűrő milyenségét.
Most nézzük meg egy másik táblázatban, a korábbi típusok jelenlegi helyét a légszűrőkre vonatkozó ISO16890-es szabványban:

kategóriaG1-F91µm-es szemcse2,5µm-es szemcse10µm-es szemcse’nagy’ szemcsék
durvaszűrőG1
G2≥60%
G3≥80%
G4≥90%
középszűrőM5≥50%
M6≥50%≥65%
finomszűrőF7≥50%≥65%≥80%
F8≥65%≥80%≥90%
F9≥80%≥95%≥95%

A KRILL Zrt. által forgalmazott és gyártott légszűrők az itt említett teljes szűrési spektrumot lefedik, azaz bármilyen légszűrési probléma esetén tudunk megoldást találni a felmerülő problémákra, legyen az bármilyen speciális. Néhány általunk gyártott megoldást mutatnak a képek. Gyakori az egyedi kérés, amelynek megvalósítása a specialitásunk. Cégünk képes többféle keretalapanyaggal, és szűrőtípussal bármely méretben gyártani.